KATERA VHODNA VRATA  IZBRATI ZA VAŠ DOM?

KATERA VHODNA VRATA IZBRATI ZA VAŠ DOM?

O VRATIH

Vrata veliko pripomorejo k prvem vtisu o hiši. So del fasade, ki daje človeku vtis o celotni podobi hiše. S kvalitetnimi vrati lahko prihranimo tudi pri ogrevanju hiše. Zato je zelo pomembno kakšna vrata izberemo. Najpomembnejše je, da izberemo vrata, ki so natančno izdelana in stabilna, hkrati pa na njihovo uporabo ne smejo vplivati vremenske razmere. Namreč, Vhodna vrata morajo zaščititi notranjost hiše pred vetrom, dežjem, točo, soncem in vdori. Pri vratih je tako bistvenega pomena dobra zvočna in toplotna izolacija, zaščita pred vlomilci, konstrukcijska stabilnost in estetski videz. Na kvaliteto vrat pa vpliva predvsem material.

PVC VHODNA VRATA

PVC plastična vhodna vrata
Vir: Recens.si

Zaradi gladke površine so PVC vhodna vrata enostavna za čiščenje in vzdrževanje. PVC je relativno obstojen material, zato imajo ta vrata sorazmerno dolgo življenjsko dobo. PVC vrata so primerna za novogradnje in pri sanaciji objektov, včasih pa so bila, poleg lesa, najbolj uporabljen material za vhodna vrata. Veliko povpraševanja dosegajo tudi zaradi relativno nizke cene.

Da bi preprečili povešanje in ukrivljanje, so lahko profili vrat dodatno ojačani, kar še dodatno zagotavlja relativno dolgo življenjsko dobo. Prav tako je pozitivna lastnost PVC vrat dobra toplotna in zvočna izolacija. Čeprav dobro zaščitijo notranje prostore od zunanjih vplivov, se lahko plastična masa s časoma upogne in deformira (krčenje, raztezanje). Posledično je tesnjenje okvirjev slabše, kar prinaša večje toplotne izgube. Pri PVC vratih se priporoča 20 mm aluminijasti prag, saj ta omogoča minimalne toplotne izgube in preprečuje zamrznitev.

Žal pa PVC vrata nimajo velikega izbora barv, prevladujejo predvsem v beli barvi, stavbam pa ne dajejo elegantnega videza. So tudi zelo neekološka, saj jih ni mogoče reciklirati. Cena se giblje med 250€ in 750€ brez montaže in DDV-ja.

LESENA VHODNA VRATA

Primer Lesena Vhodna Vrata
Vir: Okna-kuhelj.com

Lesena vhodna vrata dajejo občutek domačnosti in topline, saj je les naravni material. V primerjavi s PVC vrati imajo veliko boljšo toplotno izolativnost. Lesena vrata se še posebej podajo h klasični arhitekturi, hkrati pa s svojim tradicionalnim videzom dodajajo pridih domačnosti tudi moderni arhitekturi. Na voljo je pester izbor tekstur, struktur in različnih vrst lesa. Lesena vrata so velikokrat v kombinaciji s steklom. Vrata so izdelana iz večslojne plošče, dodatno pa so ojačana z masivnim okvirjem. 

V vrata so vgrajeni še posebni stabilizatorji, ki prepričujejo krivljenje vratnih kril. Problem lesenih vrat je, da jih je težko čistiti in vzdrževati. Namreč, les, zlasti če je izpostavljen soncu, začne siveti. Na splošno pa je les zelo podvržen vplivom zunanjih dejavnikov

Vrata iz lesa so tudi izredno občutljiva na udarce in se hitro poškodujejo. Lesena vrata je potrebno redno barvati, če želimo obdržati dober izgled. Slabost je tudi, da so vnetljiva in hišo slabo zaščitijo pred vlomilci. Cena se giblje med 650€ in 1.500€ brez montaže in DDV-ja.

ALU VHODNA VRATA

Vhodna Aluminijasta Vrata Schuco
Vir: Schuco

ALU vhodna vrata dajejo hiši poseben eleganten in moderen videz. Ponašajo se z izredno odpornostjo na zunanje vremenske vplive, zlasti v primerjavi z lesenimi ali PVC vhodnimi vrati. Na izbiro je več barvnih odtenkov.

Pri ALU vratih se navadno uporablja polnilo iz PUR pene, ki je oblečeno v aluminijasto okovje. Tovrstna kombinacija daje vratom dobre toplotne in zvočne karakteristike. ALU vrata so pogosto tudi kombinirana s steklom. Ta dodaja vratom še bolj eleganten in moderen videz. Steklo je mogoče z vrati kombinirati na različne načine.

Alu Vhodna Vrata Referenca
Vir: Referenca, Alu Steklena Vhodna Vrata

ALU vrata so varna vrata, saj je aluminij izredno odporen in močan material. Posledično so lahko ALU vrata tudi večjih dimenzij. Kljub temu, pa se lahko vrata reciklirajo, kar je izredno pomembno iz ekološkega vidika. ALU vrata je mogoče kombinirati tudi z lesom, kar ustvari eleganten in domač videz. Prednost ALU vrat je, da jih ni potrebno barvati in ne rjavijo. Vendar pa vse te prednosti, prinašajo tudi slabo lastnost, ceno. Le-ta se giblje med 800€ in 1.800 € brez montaže in DDV-ja.

V podjetju Pi-Modul proizvajamo kvalitetna ALU vrata, ki so izdelana iz profilnih sistemov nemškega proizvajalca SCHÜCO. Zaradi izredne kakovosti materialov je poskrbljeno za visoko kvaliteto vrat, odlično toplotno in zvočno izolacijo. Vrata so enostavna za čiščenje in vzdrževanje. Dom ščitijo pred vlomom in požarom, hkrati pa stavbi dajejo eleganten ter sodoben videz. V podjetju Pi-Modul vam po želji izdelamo tudi vrata velikih dimenzij.

Toplotne izgube

Pri vhodnih vratih morajo biti toplotne izgube čim manjše. To zagotavljajo več komorni profili. Toplotna izolativnost vrat mora biti najmanj U=1,10 W/m2.

Varnost in zaščita

Vhodna vrata morajo biti, v primerjavi z notranjimi, zelo masivna. Najboljša vrata, če gledamo iz varnostnega vidika, so ALU vrata. Aluminij je namreč izjemno odporen material. Za dodatno varnost pa poskrbijo protivlomna vrata.

Demontaža starih vrat

Pri menjavi vrat je pomembno izbrati izvajalca, ki dobro izvede demontažo. Pri demontaži je treba paziti, da se naredi čim manj škode na že obstoječi stavbi. V primeru, da pride do poškodb zidu, so najcenejše rešitev prekrivne lestvice, ki pa so videti zelo neestetsko. Boljša rešitev so mavčne plošče, ki so sicer nekoliko dražje, vendar pa so precej bolj estetske.

Vgradnja novih vrat

Pri vgradnji vrat pri novogradnjah je pomembno, da je v zidu ravno prav vlage. Tako se namreč izognemo krivljenju vrat. V primeru, da prostori niso ustrezno pripravljeni, je potrebno pustiti vrata odprta, saj tako preprečimo krivljenje vrat.

NASVETI PRI NAKUPU VRAT

Vrata dokončno izoblikujejo videz hiše, zato je pomembno izbrati kvalitetna in estetska vrata. Okvir vrat in sama vrata je dobro kupiti pri istem podjetju, saj imajo različni distributerji razlike v patentih. Pri vratih je zelo pomembna tudi njihova montaža in demontaža, saj v primeru, da so vrata slabo zmontirana lahko pride do toplotnih izgub in slabše vizualne podobe vrat. Z dobro montažo se izognemo tudi nadaljnjim stroškom, ki nastanejo ob popravljanju slabe montaže.

Različne vrste vhodnih vrat
Primerjava različnih tipov vhodnih vrat