KATERE PREDELNE STENE IZBRATI ZA POSLOVNE PROSTORE?

KATERE PREDELNE STENE IZBRATI ZA POSLOVNE PROSTORE?

Ko pomislimo na predelni zid ali pregradno steno, si verjetno predstavljamo zgrajeno strukturo sestavljeno iz opeke, lesa, betona, gipsa in podobnih materialov. To je stena brez nosilne funkcije. Prvenstvena ideja takšne stene je pregraditi večji prostor in ga ločiti na manjše enote. Na ta način dobimo več bivalnih ali poslovnih prostorov. Čeprav je z uporabo tovrstnih pregradnih sten omogočena večja zasebnost ločenih prostorov, se posledično izgublja medsebojna interakcija.

Zato se v sodobnih poslovnih prostorih v vse večji meri uporabljajo prosojne pregradne oz. predelne stene iz stekla. Te ustvarjajo odprte in svetle prostore. Prostori postajajo ločeni in zasebni, vendar so vizualno še vedno povezani z ostalim delom etaže. Za razliko od pregradnih sten, ki so popolnoma zazidane, je pri steklenih stenah možna odločitev o prepuščanju ali zapiranju pogleda v prostor in izven njega. To se lahko še dodatno kontrolira s pomočjo žaluzij in zaves. V primeru, da si želimo en del stekla delno zamegliti, s čimer preprečimo direktni pogled, lahko uporabimo satinato (mlečno) steklo, ornamentno steklo ali steklo s peskanim vzorcem po izbiri. Nedvomna prednost pregradnih sten je v hitri in enostavni montaži. Tudi izvedba instalacij je enostavna.

VRSTE PREGRADNIH OZ. PREDELNIH STEN

Aluminijaste Steklene Predelne Pregradne Stene 21 Pi-Modul
Vir: Referenca

Pri načrtovanju ali renovaciji prostora imamo na izbiro več vrst pregradnih sten. Za popolno vizualno, fizično in zvočno ločevanje prostorov je možna postavitev lahke suhomontažne predelne stene. Take stene poznamo pod nazivom »knauf«. Podobne sisteme polnih predelnih sten lahko dobimo obložene z lesenimi, aluminijastimi ali dekorativnimi kompaktnimi ploščami. Omenjene stene so dokaj debele, kar posledično vpliva na zmanjševanje prostornosti. Zaradi tega so nastale predelne stene iz panelnih plošč. Te so lahko fiksne ali premične. Večina podjetij se odloča za postavitev steklenih predelnih sten, saj popolno zapiranje pogledov v prostor in izven njega onemogoča dostop svetlobe in interakcijo z ostalimi prostori, hkrati pa se tako prostor vizualno še dodatno zmanjša.

Knauf

To so nenosilne stene, katerih funkcija je zgolj predelna. Sestavljene so iz lesene ali aluminijaste podkonstrukcije, ki je z zunanjih strani zaprta z mavčnokartonskimi ali mavčnovlaknenimi ploščami. Klasična KNAUF predelna stena je sestavljena iz podkonstrukcije (C aluminijasti profili-7.5 cm), izolacije in dvojne zunanje obloge plošč (2×12.5 mm). Debelina take stene znaša 12 cm, kar je enako debelini zidu iz opeke. Znotraj predelne stene je možna postavitev steklene ali kamene volne. Na ta način predelna stena postane bolj zvočno in toplotno izolirana. Posledica tega so nižji stroški ogrevanja.

Pri izbiri izolacijskih materialov so priporočeni materiali z dobro požarno zaščito. V primeru, da želimo predelne stene postaviti v prostore, kjer je možen pojav vlage, je obvezna uporaba vlago odpornih plošč. Takšne plošče lahko prepoznamo po barvi. Za razliko od požarno odpornih plošč rdeče barve, so vlago odporne plošče zelene.

V predelne stene lahko tudi skrijemo inštalacije, saj tako ustvarimo estetski videz prostora brez nepotrebno vidnih kablov. Čeprav takšne stene omogočajo večjo intimnost ločenih prostorov brez direktnih pogledov navznoter in izven njih, negativno vplivajo na komunikacijo v poslovnih prostorih. Dostop zunanje naravne svetlobe se konča pri predelni steni, s čimer prostori delujejo manjši in temnejši. Povprečna cena skupaj z materiali in izdelavo znaša okrog 25 € po kvadratnemu metru.

Knauf Pregradna Stena
Vir: Duka Oprema
Lesena Pregradna Stena
Vir: Novak E92

Polne Predelne Stene

Polne predele stene so podobno kot »knauf« pregradne stene, sestavljene iz nosilnega dela, izolacije in zunanje obloge. Montaža in demontaža je enostavna. Pri postavitvi niso potrebna vijačenja ali deformacije, ki bi spremenile izgled in uporabnost. Zato se ohranjene in nepoškodovane stene lahko demontirajo in ponovno uporabijo. Podkonstrukcija je pogosto iz aluminijastih profilov, vmes se lahko postavijo vse potrebne elektro instalacije in kanali za elektro priključke v višini parapeta. Za boljšo izolacijo se uporablja steklena ali kamena volna.

Za razliko od »knauf« sistemov, pri katerih so uporabljene mavčne plošče, lahko tukaj izbiramo med lesom (oplemenitena iverna plošča), aluminijastimi paneli ali dekorativno kompaktno ploščo. Plošče so zaščitene proti poškodbam z barvanim ali eloksiranim aluminijastim profilom. Horizontalna in vertikalna stikanja plošč so zapolnjena s penastim gumi profilom. Tudi pri teh sistemih je debelina predelne stene dokaj debela, približno 10 ali 12 cm.

Stene iz Panelnih Plošč

Glede na pomanjkljivosti prej omenjenih sistemov so nastale predelne stene iz panelnih plošč. Njihova prvenstvena ideja je bila zmanjšati debelino predelne stene. Za razliko od klasičnih sistemov dimenzij 10-15 cm, so pregrade iz panelnih plošč debele za dimenzijo enega panela (8.5-10 cm).

Pogosto se uporabljajo kot mobilne pregradne stene. Takšne stene ločijo en prostor od ostalih, hkrati pa se še vedno lahko navezujejo na sosednje prostore. Sklapljamo (odpiramo, zapiramo) jih po principu drsnih sten, kot harmoniko ali kot več istočasno odprtih vratnih kril. Pri tem so panelne plošče fiksirane v strop in pod. Zaradi majhnih pritrdilnih profilov stene iz panelnih plošč prostoru dajejo estetski videz. Pomanjkljivost tovrstne vrste pregradnih sten so slabše toplotne in zvočne izolacijske karakteristike. Kategorija, v kateri so steklene predelne stene naredile korak naprej, je prehod naravne svetlobe in omogočanje direktnega pogleda v prostor ter izven njega.

Panelne Pregradne Stene
Vir: Aldekor
Vir: Referenca

Steklene Predelne Stene

Nihče si ne želi bivati v majhnem in temnem prostoru. Da pa bi se počutili udobno v svojem domu ali delovnem prostoru, poskušamo ustvariti občutek čim večje širine prostora, hkrati pa pridobiti več dnevne svetlobe. Zato je danes vse bolj pogosta uporaba steklenih predelnih sten, tako v pisarnah kot tudi doma. S pomočjo steklenih predelnih sten ločimo prostor na posamezne enote, ki dajejo posamezniku zasebnost, a vseeno omogočajo timsko delo. So enostavne za montažo, stabilne in funkcionalne. Oblike in materiali steklenih predelnih sten so različni.

Nosilno okovje je lahko kovinsko, leseno ali iz PVC, pregrade pa so prosojne ali delno prosojne. Dodatno zasebnost dosežemo z žaluzijami ali zavesami.

Pisarniške stene delimo na tipske in pisarniške predelne stene po meri. Tipske so v naprej pripravljanje stene, pisarniške pa se postavijo naknadno in po meri, odvisno od potreb. Pisarniške predelne stene so lahko fiksne, premične ali kombinirane. Pri slednjih je del stene fiksen, del pa premičen. Zaradi številnih možnosti, ki jih omogočajo steklene predelne stene, so te idealna rešitev za organiziranje poslovnih prostorov.

V podjetju Pi-Modul vam ponujamo kakovost in sodoben videz poslovnega prostora. Sporočite nam vaše želje, naši strokovnjaki pa bodo le-te uresničili.

Glede na dizajn in namembnost prostora so vam na voljo različne linije steklenih pregradnih sten:

  • Linija OPTIMA
  • Linija OFFICE
  • Linija DESIGN
  • Po meri

IZDELAVA STEKLENIH PREGRADNIH OZ. PREDELNIH STEN Pi-Modul d.o.o.

Steklene stene se izdelujejo v skladu z normami in protipožarnimi zahtevami. Glede na namembnost prostora in estetiko vgrajenih sten, je možna izbira med različnimi sistemi vgradnje. Manjši, estetsko oblikovani profili ustvarjajo občutek lahkote stene, s čimer ločen prostor deluje še bolj povezan z ostalimi prostori. Z večjimi profili pa lahko skrivamo izolacijo ali inštalacije, možna pa je tudi vgraditev električnih žaluzij. 

Izbira stekel je obsežna, predvsem pa so v uporabi lepljena ali varnostna-kaljena stekla. V primeru, da je potrebna večja zvočna izolativnost prostora, je možna postavitev izolacijskega stekla. S kombinacijo različnih tipov stekel in profilov lahko dosežemo zvočno izolacijo do približne vrednosti 48 dB.

Aluminijasti profili, v katere je vpeto steklo, so lahko v različnih barvnih odtenkih po RAL lestvici. Steklena polja predelne stene so lahko deljena horizontalno ali vertikalno z nadsvetlobo ali brez. Steklena vrata pregradne stene pa se lahko izvedejo z okvirjem ali brez ter z uporabo varnostnega stekla ali navadnega. Vrata so lahko prozorna ali jedkana, odpiranje pa je krilno ali drsno.

Steklene pregradne stene so lahko tudi pomične. Prednost takih je omogočanje cirkulacije zraka in komunikacije s sosednjimi prostori. Stekleni paneli so lahkotni in tihi, kadar pa so premični in drsijo, se lahko brez napora zložijo na stran. To zaposlenim omogoča mir in koncentracijo pri delu brez motečega zvoka in hrupa. Stekleni paneli skoraj ne zavzemajo prostora, hkrati pa prispevajo k modernemu izgledu interierja. Na ta način se prostor vizualno poveča z minimalnimi spremembami v videzu objekta. Ugodje, eleganca, natančnost in funkcija so glavne karakteristike, ki priporočajo vgradnjo steklenih pregradnih oz. predelnih sten v poslovne ali bivalne prostore. Ne glede na to, kakšni funkciji so namenjene, se steklene pregradne stene popolnoma prilagodijo določenemu prostoru in ga izkoriščajo na najboljši možen način.

ZAKAJ SE ODLOČITI ZA STEKLENO PREDELNO STENO V POSLOVNIH PROSTORIH?

Predelne stene so ugodna rešitev za ločevanje prostora na posamezne enote. Steklene predelne stene omogočajo neoviran prehod naravne svetlobe, hkrati pa svetloba skupaj s transparentnostjo optično poveča volumen prostora. Prostoru dajejo odprtost in prehodnost. Zaradi sodobnega videza in velike količine naravne svetlobe je delo v njih prijetno in sproščeno. To vpliva na razpoloženje in večjo produktivnost zaposlenih. Pregradne stene omogočajo dodatno zasebnost z zvočnim tesnjenjem. Zaradi majhne debeline sten, 30 do 100 mm, ne pride do izgub prostora. Zapiranje direktnih pogledov pa je še vedno na voljo s pomočjo estetsko vgrajenih senčil.

Za kakovostno postavljene steklene pregradne stene poskrbimo v podjetju Pi-Modul. Z natančno izmero prostora, svetovanjem pri izbiri in vgradnjo ergonomsko oblikovanih predelnih sten uresničimo vaše želje in zahteve.

Aluminijaste Steklene Predelne Pregradne Stene 26 Pi-Modul